Tormakrémes sonkatekercs
Hozzávalók: 10 szelet gépsonka vagy egész vékonyra vágott füstölt sonka, 8 dkg vaj, 2 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 25 dkg ecetes torma, citromlé, porcukor, mustár, őrölt bors, só.
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, habverővel kevergetve ráöntjük a tejszínt, és sűrű besamelt főzünk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tormát, a tojássárgákat, sóval, borssal,citromlével, mustárral és porcukorral ízesítjük. Visszatesszük a tűzre, és állandóan kevergetve felfőzzük. Mikor a tormakrém kihűlt, a sonkaszeleteket egyenként fóliára rakjuk, megkenjük a krémmel, óvatosan feltekerjük. A fóliát rátekerjük, ezzel rögzítjük, néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor kibontjuk, (kisebb darabokra is vághatjuk, vagy egészben is hagyhatjuk)tormakrémet nyomunk dísznek a tetejére és a végeire.
Töltött rántott sajttekercs
Hozzávalók: 250 dkg trappista sajt, finomliszt a nyújtáshoz. Egy kis fazékban vizet forralunk, majd a sajtot beletesszük, lefedjük, a tüzet elzárjuk alatta, majd pontosan 30 perc múlva kivesszük a sajtot a vízből. Van fél óránk a töltelék elkészítésre, de már korábban is megcsinálhatjuk, mert nem lesz semmi baja. Húsos töltelék: 1 apró vöröshagymást, 2-3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, 50 dkg darált húst rakunk rá, majd kevergetve megpirítjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. 2 tojás felverünk, kocsonyásodásig sütjük, félrehúzzuk a tűzről. 2-3 szelet kenyeret tejben áztatunk, majd kifacsarjuk a húsos masszát ezzel lazítjuk. Gombás töltelék: 25-30 dkg csiperkegombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, majd 2-3 evőkanál olajon kevergetve megpirítjuk. Kissé megsózzuk, borsozzuk, fél csokor petrezselymet felaprítunk, ezzel fűszerezzük. 2 tojás felverünk, kocsonyásodásig sütjük, félrehúzzuk a tűzről. 2-3 szelet kenyeret tejben áztatunk, majd kifacsarjuk, hogy ne potyogjon szét. A fél óra elteltével –hamarabb nem olvad meg a sajt, később esetleg ismét kezd megszilárdulni, mert a víz kihűl – lisztezett gyúrólapon vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Nem árt gyorsan dolgozni vele! A tölteléket rákenem, majd az egészet szorosan felcsavarom akár a bejglit. Kétujjnyi vastagra fölszeletelem. Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, újra tojásban és végül újra zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban, 2 perc alatt aranybarmára sütjük.
Majonézes süllő
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb süllő, 1,5 kg burgonya, 2 tejföl, 1 fél kis tubusos majonéz, vaj, só, bors.
Elkészítése: a süllőt megtisztítjuk, majd sűrűn beirdaljuk. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. Kicsit előfőzzük, majd leszűrjük. Egy jénait kivajazunk, majd a burgonyát elsimítjuk benne, sózzuk, borsozzuk majd vajdarabkákat dobunk rá.
Ráhelyezzük az előkészített süllőt. A tejfölt a majonézzel kikavarjuk, majd a süllőre borítjuk.
Sütőben pirulásig sütjük. (Kb.30-40 perc)
Őszibarack krémleves
Hozzávalók: 1 l tej, 1 vanília puding, vaníliás cukor, ízlés szerint cukor, pici só.
Elkészítés:6 dl tejszín, 1 nagydoboz őszibarackbefőtt.
A tejből, pudingporból a cukorral szokott módon pudingot főzünk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejszínt és a feldarabolt barackot. Hűtőbe tesszük, jól lehűtjük.
Szénégetők krumplivacsorája
Hozzávalók: 70 dkg apró krumpli, 10 dkg baconszalonna, 2 tojássárgája, 4 evőkanál tejszín, 4 dkg vaj, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 csokor snidling, őrölt bors, só. Elkészítés: Főzzük meg hajában a krumplit és hámozzuk meg. Aprítsuk fel a snidlinget. Keverjük össze a tojássárgákat, a sajtot, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és keverjük a krumplihoz. Pirítsuk meg a szalonnát a vajban, tegyük bele a krumplit, süssük míg épp szilárdulni kezd, aztán borsozzuk meg, szórjuk rá a snidlinget és tálaljuk.
Kelkáposztás burgonyatorta
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 80 dkg kelkáposzta, 20 dkg prágai sonka, 10 dkg mélyhűtött vegyes zöldség, 2 tojás, 2 dkg reszelt sajt, 2 babérlevél, 5 dkg vaj, kakukkfű, őrölt bors, só. Elkészítés: Csíkozzuk fel a káposztát, pároljuk meg a vegyes zöldségeket 3 dkg vajban a babérlevéllel, tegyük hozzá a káposztát, sózzuk, borsozzuk és rakjunk bele kakukkfüvet is. Pároljuk 20 percig, majd rakjuk bele a sonkát, de vegyük ki a babérleveleket. Szeljük nagyon vékonyra a krumplit, béleljük ki egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral, vajazzuk ki, tegyünk egy réteg krumplit az aljára és az oldalára is. Rétegezzük bele felváltva a káposztát és a maradék burgonyát, a krumpliréteget mindig sózzuk meg. Öntsünk a tetejére sajttal összekevert tojást, sózzuk, borsozzuk és süssük lefedve 180 0C-on 40-50 percig, majd alufólia nélkül 220 0C-on 10 percig. Azonnal tálaljuk.
Kenyértésztában sült sonka
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, 3-4 szem főtt burgonya, 2 dkg élesztő, langyos tej, olaj. Töltelékhez: 50 dkg sonka vagy zalai, párizsi, 30-40 dkg reszelt sajt, 2-3 dl tejföl. Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a tojássárgájával, főtt áttört krumplival, élesztővel kiskanálnyi sóval és annyi tejjel, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk. Beledagasztunk 4 evőkanál olajat és langyos helyen kelni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összekeverjük. Ha duplájára nőtt, lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, és rászórjuk a felére a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk. Megkenjük a felvert tojással és forró sütőben világos barnára sütjük. Sütés közben villával megszurkáljuk.
Tűzdelt burgonyatekercs
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 3 dkg zsír, néhány kanál búzadara, só, 2 dl tejföl. Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és még melegen áttörjük. A vajat elkeverjük a tojásokkal, 1-2 kanál tejföllel, összekeverjük az áttört burgonyával, és néhány kanálka búzadarával jól összegyúrjuk. Nyúlgerinc alakúra formáljuk, zsírral jól kikent tepsibe tesszük, és vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük úgy, hogy a szalonnacsíkokat a burgonyás tésztába nyomkodjuk. Előmelegített sütőben sütjük, közben zsírral kenegetjük. Ha ropogósra sült, öntünk rá 2 dl tejfölt, amelyből néhány percnyi sütés után jóízű, sárga mártás lesz. Céklasaláta illik hozzá.
Sonkával rakott burgonya
Hozzávalók: 20 dkg sonka, 50 dkg burgonya, 3 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2-3 dkg reszelt sajt, só, 1 kanál zsemlemorzsa. Elkészítés: Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, és morzsával meghintünk. A tál alját kirakjuk héjában főtt, tisztított és vékony karikára vágott burgonyával, megszórjuk darált sonkával, meglocsoljuk 1-2 kanál tejföllel, amelybe belekeverjük a tojássárgákat. Így rétegezzük, míg a hozzávalókból tart. A tetejére burgonyát tegyünk. Meglocsoljuk a maradék tejföllel, olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben pirosra sütjük.
Bakonyi betyárleves
Hozzávalók: 15 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, 25 dkg erdei gomba, 5 dkg liszt, 1 közepes vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 l csontleves, 1-2 babérlevél, őrölt bors, zsályalevél, kakukkfű, csemege fűszerpaprika, 1 tojásból nokedli. Elkészítés: A szalonnát vágd apró kockára és süsd zsírjára. Szűrőkanállal szed ki a pirosra sült szalonnakockákat, a zsírjában hervaszd meg a finomra aprított hagymát. Szórd rá a felszeletelt gombát, fűszerezd erőteljesen sóval, borssal, zsályával, kakukkfűvel. Néhány percnyi párolás után hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel csontlevessel. Dobj bele 1-2 babérlevelet, a felkarikázott kolbászt, a félretett szalonnakockákat és forrald fel. Add hozzá a nokedlit, és ha megfőtt, a liszttel elkevert tejföllel sűrítsd be.
Töltött rántott sajttekercs
Hozzávalók: 250 dkg trappista sajt, finomliszt a nyújtáshoz. Egy kis fazékban vizet forralunk, majd a sajtot beletesszük, lefedjük, a tüzet elzárjuk alatta, majd pontosan 30 perc múlva kivesszük a sajtot a vízből. Van fél óránk a töltelék elkészítésre, de már korábban is megcsinálhatjuk, mert nem lesz semmi baja. Húsos töltelék: 1 apró vöröshagymást, 2-3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, 50 dkg darált húst rakunk rá, majd kevergetve megpirítjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. 2 tojás felverünk, kocsonyásodásig sütjük, félrehúzzuk a tűzről. 2-3 szelet kenyeret tejben áztatunk, majd kifacsarjuk a húsos masszát ezzel lazítjuk. Gombás töltelék: 25-30 dkg csiperkegombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, majd 2-3 evőkanál olajon kevergetve megpirítjuk. Kissé megsózzuk, borsozzuk, fél csokor petrezselymet felaprítunk, ezzel fűszerezzük. 2 tojás felverünk, kocsonyásodásig sütjük, félrehúzzuk a tűzről. 2-3 szelet kenyeret tejben áztatunk, majd kifacsarjuk, hogy ne potyogjon szét. A fél óra elteltével –hamarabb nem olvad meg a sajt, később esetleg ismét kezd megszilárdulni, mert a víz kihűl – lisztezett gyúrólapon vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Nem árt gyorsan dolgozni vele! A tölteléket rákenem, majd az egészet szorosan felcsavarom akár a bejglit. Kétujjnyi vastagra fölszeletelem. Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, újra tojásban és végül újra zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban, 2 perc alatt aranybarmára sütjük.
Káposztás lepény
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 4 tojás, 1 kg édes káposzta. Elkészítés: héjában megfőzzük a burgonyát, majd meghámozva passzírozón áttörjük. Liszttel, tojással és tetszés szerint sóval összedolgozzuk. A káposztát lereszeljük és megdinsztoljuk, majd sót, borsot szórunk rá. A tésztát ketté osztjuk, és kinyújtjuk. A káposztás massza felét rásimítjuk és feltekerjük, így két rudat kapunk. Egy tojás sárgájával megkenjük, egy doboz tejfölt a két rúdra rákenünk, és sütés előtt tetszés szerinti adagokra osztjuk. Erős, majd közepes lángon egy bő órát sütjük.
Sajtgolyó
Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú áttört főtt burgonya, 5 dkg liszt, 4 dkg vaj, 7 dkg reszelt sajt, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendióvirág, késhegynyi currypor, kevéske fokhagymakrém, púpozott mokkáskanál só. Elkészítése: Minden hozzávalót összekeverünk, körülbelül harminc percig állni, hagyjuk, majd a masszából vizes kézzel diónyi golyókat formázunk. Zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban aranysárgára sütjük. A felesleges olajat lecsurgatjuk, és még melegen minden golyócskába 1-1 fogvájót szúrunk. Hidegen és melegen is nagyon finom, de majonézes salátákhoz is adhatjuk.
Hagyományos céklasaláta
Hozzávalók: 60 dkg megfőtt meghámozott cékla, 1 savanykás alma, 1 dl sűrű tejszín, 1 dl majonéz, 1-2 kiskanál frissen reszelt torma (ha nincs, ecetes is jó, só, bors, fehér bors, 1-2 mokkáskanál porcukor. Elkészítése: A puha céklát 1 centis kockákra vágjuk, az almát lereszeljük, a tejszínnel, a majonézzel, a tormát összekeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral ízesítjük. A céklát belekeverjük, majd letakarva legalább egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az íz összeérjen.
Tejfölös pogácsa
Langyos tejben 3 dkg élesztőt kevés cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet, 25 dkg margarinnal elmorzsolunk hozzáadjuk az élesztőt, 2 tojássárgát, 2 dl tejfölt, 1 dl tejet, sót. 30 percig deszkán pihentetjük. Kinyújtjuk, három részbe hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20 perces pihentetéssel. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel bevagdossuk és apró pogácsát vagy rudat szaggatunk belőle. A tepsiben még érdemes 10 percig pihentetni, hogy ne dőljenek el.
Sajtos pogácsa
1 kg lisztet 25 dkg Ráma margarinnal vagy 20 dkg zsírral, 20 dkg reszelt sajttal elmorzsolunk, 5 dkg élesztőt kelesztünk és a lisztes anyaghoz keverjük, majd 4 tojássárgát, 2 dkg sót adunk hozzá. Jól kidolgozzuk és egy éjszakát pihentetjük. Másnap 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük.
Sajtos rúd
30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 tojássárgával, 2 dkg élesztővel és 10 dkg reszelt sajttal, tejföllel jól gyúrható tésztát készítünk (só, bors ízlés szerint) 1 órát pihentetjük. 1 cm vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük tojással, meghintjük reszelt sajttal. Kb. 1,5 cm széles rudakat vágunk belőle derelyemetszővel. Megsütjük.
Hozzászólások
2011-08-24 08:43:55 aOeRdXgYqe
Just cause it's simple doesn't mean it's not super helupfl.
2011-08-25 15:10:17 hvYgURoc
fCDMZR , [url=http://nhyfkquoapqf.com/]nhyfkquoapqf[/url], [link=http://yzfyuepsbycr.com/]yzfyuepsbycr[/link], http://qgrqzcidyigl.com/
2011-09-01 10:41:42 uHZsdJblN
9h77b7 , [url=http://mbkmyjppuyow.com/]mbkmyjppuyow[/url], [link=http://efoqcokpraxe.com/]efoqcokpraxe[/link], http://sgzmgrjbfnvt.com/
2012-10-09 18:13:44 aWSAoUxlyif
Szia! Egyszer emledtetted valamelyik repecne9l a sfctf6tf6kf6s gnocchit, de sehol nem tale1lom. Nagyon szedvesen kiprf3be1lne1m, ha megadne1d a receptje9t. Egyik nap a spenf3tos-ricotte1s te9szta volt a vacsi. Annyira edzlett, hogy me1snap este ugyanazt ff6ztem :-) Teljesen spenf3trajongf3 lettem, pedig gyerekkoromban sosem ettem meg.Ezt a levest is ki fogom prf3be1lni, igazi melengetf6 leves a borfas, esf6s f6szi napokon.dcdv, Enikf6
2012-10-11 02:45:23 hFysaxqYKxWa
Xwo3Wc , [url=http://wvrhqjsfuson.com/]wvrhqjsfuson[/url], [link=http://fixzkfdlindu.com/]fixzkfdlindu[/link], http://osapwffexoyw.com/
2012-10-12 00:55:09 UYfihaOEJb
8AsNhK , [url=http://hluqhqjyvrlh.com/]hluqhqjyvrlh[/url], [link=http://ytvtmpevyixk.com/]ytvtmpevyixk[/link], http://ynuoztklsses.com/