2024.11.25 - Katalin, Katinka
Baromfiból készült

Sajtban sült csirke
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 tojás, fokhagyma, őrölt bors, petrezselyem, só. Körethez: 2 paradicsom, 2 paprika, 1 csokor újhagyma, borecet, cukor. Először a köretet készítsük el: borecettel hagyományos salátaecetet készítünk, beletesszük az összevágott zöldségeket, és legalább fél napig érleljük a hűtőben.
A reszelt sajtot tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal összekeverjük. Ebben forgatjuk a csirkemelleket, forró serpenyőben kezdjük sütni, hogy a sajt kérget kapjon, utána kisebbre vesszük a hőmérsékletet. A körettel tálaljuk. (Egyéb zöldségkörettel is finom!)

 

Tepsis rántott hús 

Hozzávalók: pulyka- vagy csirkemellfilé, liszt, tojás, zsemlemorzsa, vaj vagy margarin, 1 doboz tejszín. Elkészítés: A hússzeleteket a szokott módon bepanírozzuk. Egy tepsit kikenünk vajjal vagy margarinnal, és belefektetjük a panírozott húst. Az egészet meglocsoljuk tejszínnel. Lehet rá sajtot is reszelni + magokat szórni. Meleg sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg szép színt kap. Megjegyzés: Ha lehet, ne főzőtejszínt használjunk, mert az túl sűrű, hanem a zacskósat.

 

Libamájjal töltött csirkemell tokaji mártásban

Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 20 dkg libamáj, 15 dkg bacon szalonna, 2 gerezd fokhagyma, só.A tokaji mártáshoz: 4 adag barna mártás, másfél dl tokaji bor, 10 dkg mazsola. Elkészítése: A csirkemelleket besózzuk. A libamájat bekenjük az összetört fokhagymával. A kiterített csirkemell közepére helyezzük a libamájat. Felcsavarjuk, majd a szalonnába betekerjük. Az egészet alufóliába csomagoljuk. Tepsibe olajat teszünk és közép meleg sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben elkészítjük a tokaji mártást. A kész barnamártásba beletesszük a mazsolát. A bort hozzáadjuk és felforraljuk. A csirkemelleket kibontjuk a fóliából és felszeleteljük. A bormártást a tányér aljára öntjük és ráhelyezzük a csirkemell szeleteket. Burgonyakrokettet kínálunk mellé.

 

Áfonyával töltött pulykamellfilé

Hozzávalók: 4 vastag szelet pulykamell, őrölt fehérbors, 1 doboz (12,5 dkg) camamber sajt, 4 kiskanál áfonya (fagyaszott), só, pirospaprika, kb. 4 evőkanál liszt, 5-6 dkg vaj, mazsolás rizs a tálaláshoz.

Elkészítése: A pulykamell szeleteket éles késsel lapjában felszúrjuk, az így kapott zsebeket ujjainkkal kicsit kimélyítjük, fehér borssal behintjük. A sajtot felszeleteljük, majd a húsok üregébe töltjük 1-1 kiskanál áfonyával együtt. A nyílásokat hústűvel összetűzzük. Eddig az előző napon is elkészíthetjük a húst, majd enyhén megsózzuk, egy kevés pirospaprikával bedörzsöljük, majd lisztbe forgatjuk. A vajat a serpenyőben fölolvasztjuk, majd a pulykamelleket oldalanként 5-5 percig sütjük rajta. Tálaláskor a töltött pulykamelleket srégen kettévágjuk és a már előző napon elkészített salátát kínáljuk hozzá.

 

Majonézes, tejfölös csirkecomb

Hozzávalók: 70 dkg csirkecomb, 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 50 dkg burgonya

(lehet több is), 15 dkg gomba vagy gombakonzerv, őrölt bors, só.

Elkészítés: a kicsontozott combokat sózva, borsozva egy serpenyőben kevés

olajon kissé megsütjük, majd átrakjuk egy tűzálló tálba. Meghámozzuk a krumplit és felkarikázva, gombával együtt a visszamaradt olajban átpirítjuk, majd rárakjuk a húsra. A majonézt és a tejfölt összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük és a gombás

burgonya tetejére csorgatjuk. Előmelegített sütőben 180 0C-on 15-20 perc alatt kész.

 

Csirke becsinált leves, rántott csirkével, körettel

Hozzávalók: 80 dkg-os csirke, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem, 1 mk Delikát,

1 db citrom, 5 dkg mazsola, 1 dl tejszín, 2 ek rétesliszt, 2 ek cukor, 1 kk só.
Elkészítés
: A csirkét megmosom, feldarabolom részeire. Másfél liter vízbe belerakom,

a zöldséggel, delikáttal, sóval, addig főzöm (lassan), amíg a szárnya megszakad.

A léből aztán mindent kiszedek (húst, zöldséget).A mazsolát, a meghámozott és

karikára szelt citromot beleteszem a húslébe és főzöm 10 percig. Aztán a tejszint,

a cukrot és a lisztet összekeverem. Belecsurgatom a húslébe és 5 percig még főzöm.

Visszarakom bele a megfőtt húsokat, a combok és a mellehúsa kivételével és ezzel

kész a leves. A combját és a mellét, bepanírozom és bő olajban kisütöm.

A köretnek pedig, apró krumplit, héjában megfőzök, meghámozom és felszeletelem.

A levesből kivett zöldséget szintén felszeletelem. Apróra vágott petrezselyemzölddel,

kevés olajban összedísztolom. Céklát ajánlok hozzá.

 

Sajtos csirkemell őzgerincben sütve
Hozzávalók: 1 csomag bacon szalonna, 1 közepes csirkemell, 20 dkg reszelt sajt

 (trappista), 3 tojás, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, vegeta,

 petrezselyem zöldje. Elkészítés: Egy őzgerincformát a vékony szalonnaszeletekkel

kibélelünk úgy, hogy a végük a forma peremén túl lógjon. A tojást, a lisztet,

a tejfölt és a reszelt sajt felét összekeverjük. A csirkemellet kis kockára vágjuk.

Sóval, borssal, vegetával fűszerezzük, és hozzátesszük az apróra vágott

petrezselyem zöldjét. Összekeverjük a sajtos masszával, és beleöntjük a formába.

A tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük. Az őzgerincforma két oldalán kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőbe 45 percig sütjük, de fél óra után a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon. A formát lapos tálra borítjuk, néhány perc pihentetés után szeleteljük.


Hozzászólások


2012-10-09 19:44:19  mQHLuKNbJTRggQ

Szeretem, amikor rgeegl kinyitom a ge9pet, e9s egyből egy olyan bejegyze9sbe botlom, amihez minden van otthon, e9s me9g kedvem is elke9szedteni. :)Egy baj van csak vele, alig bedrtam mege1llni,hogy nyersen megegyem az ege9szet. Persze, fagy me9g gyorsabb lenne a vacsora...


2012-10-11 02:53:33  KYdbQXvOULRoWZjL

2blHqV , [url=http://mlbedjvewwrx.com/]mlbedjvewwrx[/url], [link=http://zqbosvztuiit.com/]zqbosvztuiit[/link], http://fcvgfvjxfxty.com/


2012-10-12 01:03:21  rVzqmsnqIS

r4FDSG , [url=http://mqcrinynsqom.com/]mqcrinynsqom[/url], [link=http://gjnsngwztxtx.com/]gjnsngwztxtx[/link], http://efkyuawajecm.com/


A lap tetejére