Töltött sertéskaraj rozmaringos morzsabundában
Hozzávalók: 80 dkg csontnélküli egész karaj, 6 szelet füstölt főtt sonka, 4 tojás, fél dl tejszín,
1 csokor petrezselyem, fél dl olaj, 1 csokor rozmaring, 12 dkg zsemlemorzsa, őrölt bors, só. Elkészítés: a karajt hosszában nem teljesen vágjuk ketté, és nyissuk szét. Klopfoljuk meg,
sózzuk, borsozzuk és fektessük rá a sonkaszeleteket. A tojásokat üssük habüstbe, vagy egyéb edénybe, keverjük habosra, sóval, borssal, aprított petrezselyem zölddel ízesítjük, és vízgőz felett, lassan kevergetve készítsünk belőle sűrű habart tojást.
A kiterített karaj egyik szélén halmozzuk végig, és szorosan göngyöljük fel. Spárgával kötözzük át, kívülről sózzuk, borsozzuk és kevés forró olajban pirítsuk meg. Tegyük tepsibe, locsoljuk meg az olajjal, és 180 fokos sütőben süssük 15 percig. A felaprított rozmaringot keverjük össze zsemlemorzsával, forgassuk bele a hústekercset, és a sütőbe visszatéve süssük pirosra.
Egybefasírt kelt vagy levelestésztában
Hozzávalók: 60 dkg darálthús, 4 szelet sonka, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás,
20 dkg sajt, 3 dl tej, 1 teáskanál keményítő, liszt, szerecsendió, őrölt bors, só,
40 dkg nyerstészta, kis csomag snidling. Elkészítés: a darált húst gyúrjuk össze 1 tojással, az apróra vágott hagymával, sóval, borssal, szerecsendióval, formázzuk henger alakúra, szórjuk meg kevés liszttel, tekerjük nedves sütőpapírba. A hét végén kötözzük össze és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Bontsuk ki és hagyjuk kihűlni. A hideg húst tekerjük a sonkaszeletekbe,
majd nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, csavarjuk bele a fasírtot, szurkáljuk meg és felvert tojással megkenve 200 fokon 20 percig süssük. Sajtmártás: A reszelt sajtot a hús elkészítése előtt áztassuk tejbe. Míg sül a hús, majd lassú tűzön olvasszuk fel, sózzuk, borsozzuk, ha kell, keményítővel sűrítsük (1 teáskanál). Szórjuk meg snidlinggel és ezzel kínáljuk a szép vékonyra vágott vagdaltat.
Sertésszűz zöldfűszeres piskótában sütve
Hozzávalók: 1 kg szűzpecsenye egészben, 4 gerezd vaj, 4 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kiskanál aprított rozmaring, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só.
A körethez: 4 sárgarépa, 3 dkg vaj, 1 dl zöldségleves, 1 csokor petrezselyem, só. Elkészítés: a szűzpecsenyét hártyázzuk le, mossuk meg, és szárítsuk le. Dörzsöljük be sóval, borssal, zúzott fokhagymával. 1-2 órára tegyük hűtőbe, majd forró olajban mindkét oldalát süssük pirosra. A tésztához a tojássárgákat az olvasztott vajjal keverjük habosra, szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, a rozmaringot, a bazsalikomot, a petrezselymet, a sót, a borsot, végül a keményre vert tojásfehérjét. A piskótamasszából kenjünk keveset sütőpapírral bélelt tepsire, fektessük rá az elősütött húst és egyenletesen vonjuk be a maradék piskótatésztával. 190 fokos sütőben 35-40 percig süssük. Ha elkészült, pihentessük 10-15 percig és szeleteljük ujjnyi vastagra. A körethez a sárgarépákat hullámos pengéjű késsel vágjuk karikákra, és futtassuk meg olvasztott vajban. Öntsük fel a zöldséglevessel, sózzuk meg, és pároljuk roppanósra.
Húsos karfiolbomba
Hozzávalók: 1 fej tisztítva kb. 1 kg-os karfiol egyben. Só, 35 dkg sovány darált hús, 2 tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 3 dkg vaj, 8-10 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon). A karfiolt úgy torzsázzuk ki, hogy a fej egyben maradjon, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben felfelé roppanósra főzzük. Leszűrjük (főzőlevét leves főzéséhez használhatjuk fel), lecsöpögtetjük. Amíg puhul, elkészítjük a „bundáját”. Ehhez a darált húst a tojásokkal és a zsemlemorzsával összedolgozzuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. A karfiolt rózsáival felfelé kivajazott tepsibe tesszük, majd a húsos masszával körbetapasztjuk. Fentről kezdve a szalonnaszeletekkel körbeburkoljuk, a tetejét hústűvel rögzítjük, nehogy sütéskor a karfiolbombáról lecsússzon. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon) kb. 50 perc alatt megsütjük. Nem igényel külön köretet, de aki szereti, karikákra vágott burgonyával is együtt sütheti.
Gyümölccsel töltött szűzpecsenye
Hozzávalók: 70 dkg szűzpecsenye; néhány szem gyümölcs (pl:aszalt szilva, vagy sárgabarack; sajt (márványsajt, vagy camambert); néhány szelet császárszalonna; só;bors, kakukkfű; 1 ek olaj a sütéshez + víz.
Elkészítése: a húst mossuk meg, kicsit klopfoljuk ki, fűszerezzük. A húsra tegyük egy sorba a gyümölcsöket, és a sajtot, tekerjük fel, mint a palacsintát, tekerjük körbe a szalonna szeletekkel, és alufóliával csomagoljuk be jó szorosan. Egy tepsibe tegyünk egy ek olajat és annyi vizet, hogy kényelmesen beborítsa a tepsi alját, tegyük bele az alufóliába csomagolt hústekercset, és sütőben közepes lángon süssük kb. 1-1,5 órát. Ha megsült a hús, a szaftját egy kis edényben, tejszínnel besűríthetjük, és a hússal tálalhatjuk.
Rizottó
Ezt akkor csináld, ha van maradék pörkölted. 4 személyre pirítsd meg egy tojásnyi zsíron (vagy kevés olajon) egy csésze rizst. Engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózd és borsozd meg, és befedve, lehetőleg a sütőben lassan párold puhára. Ezalatt melegítsd meg, (vagy készíts 0,5 kg húsból) pörköltet. Vegyítsd össze a puha rizzsel, tedd tűzálló tálba, és hintsd meg 5 dkg reszelt sajttal. Végül tedd a sütőbe néhány percre, hogy a sajt elolvadjon rajta. Bármilyen savanyúsággal jó.
Húsgombóc muffin-formába sütve
Hozzávalók: 55 dkg darált hús, 3 zsemle, 1 tojás, 1 evőkanál mustár, pici őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, delikát, 1 csomag szarvasi mini mozzarella.
Elkészítés: Szokásos módon fasírtot készítünk ezekből a hozzávalókból. A muffin sütőt szeletelt baconnal kibéleljük, és 12 gombócot formálunk a masszából, közepébe 1-1 mini sajtot helyezünk. Ha megsült a muffin papírba rakhatjuk, fogpiszkálóra felszúrt paprika kockával, sajtkockával díszíthetjük. Bármilyen salátával, krumplipürével, hercegnő burgonyával fogyaszthatjuk.
Borjújava „Dubarry” módon
Hozzávalók: 4 főre: borjúcomb 60 dkg, só, fehérbors,4 nagyobb karfolrózsa, a sütéshez: liszt, olaj, a mártáshoz: vaj 6 dkg, liszt 6 dkg, tej 6 dl, só, fehér bors, szerecsendió, reszelt sajt 12 dkg, tojássárgája 2 db.
Elkészítés: A borjúcombot 4 szeletre vágjuk, fűszerezzük, kiklopfoljuk, lisztbe mártva kevés olajon hirtelen elősütjük. Kivajazott jénai tálra tesszük. A megtisztított karfiolt sós vízben leforrázzuk. A mártáshoz a vajat felhevítjük, a lisztet hozzáadva világos rántást készítünk, felöntjük a forró tejjel, habverővel állandóan kevergetve felforraljuk. Ízesítjük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. A tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajt és a tojássárgáját. A hússzeleteken elrendezzük a karfiolrózsákat, leöntjük a mártással, megszórjuk a sajt másik felével és előmelegített 180 0C-os sütőben 25 percig sütjük. Rizskörettel és/vagy sült burgonyával tálaljuk. Készíthetjük borjúcomb helyett sertéshúsból vagy csirke és pulykamellfiléből is.
Sertészűz baconban, zöldborsmártással, rösztiburgonyával
Hozzávalók: 4 főre: szűzpecsenye 60 dkg, só, őrölt bors, a sütéshez liszt, olaj, szeletelt bacon 12 db, a mártáshoz: vaj 5 dkg, tejszín 2 dl, fehérbor 1 dl, zöldbors (konzerv) 1 kis üveg 6 cl, só, tej 2 dl, étkezési keményítő 2 dkg
Elkészítés: a szűzpecsenyét 12 szeletre vágjuk, a kés fokával kicsit megütögetjük. Megformázzuk, körbevessük a szeletelt baconnal, fogvájóval megtűzzük. Elkészítjük a mártást: vajon a konzerv zöldborsot megfuttatjuk, felöntjük a tejjel, ízesítjük. A fehérborban simára keverjük a keményítőt, besűrítjük, állandóan kevergetve felforraljuk, a végén a tejszínt hozzáadjuk, elkeverjük. A tejszínnel már nem főzzük. Forró olajban kisütjük a mirelit rösztiburgonyát. A hússütéshez kevés olajat hevítünk, a szűzérméket hirtelen kisütjük. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad. A tányéron elrendezzük a hússzeleteket és a rösztiburgonyát, mártással körülöntve tálaljuk.
Töltött kismalackák
Hozzávalók: 1 kg karaj (egyben), közvetlenül a tarja utáni rész; 9 tojás, 1 paradicsompaprika; 30 dkg trappista sajt; 5 közepes hagyma; 20 dkg szalonna, 1 csipet majoránna, só, bors, pirospaprika, delikát.
Elkészítése: A karajt kicsontozom. A csontból orja levest főzők. A húst 8 szeletre vágom, húsverővel kissé megveregetem. 8 tojást megfőzök. Kockára aprítom, a paradicsompaprika felével együtt, sóval, borssal, fűszerpaprikával és egy mokkáskanál delikáttal fűszerezem, hozzáütöm a nyerstojást, majd összekeverem. Ezt a tölteléket belerakom a hússzeletek közepébe, hosszúkás alakra összehajtom. Zsírral kikent tepsibe rakom egymás mellé úgy, hogy közöttük elférjen egy-egy szelet sajt és egy megtisztított félbevágott hagyma. A kismalackák tetejére rakok egy-egy vékony szelet szalonnát. Körbe rakom a megmaradt szalonnával, hagymával és paprikával. Meghintem delikáttal, majoránnával. 10 percig 250°C–on, majd 2 órahosszat 140°C-on sütöm tovább. Mielőtt készre sülne a megmaradt sajtot lereszelem és rászórom a sülő malackákra. Tálaláskor a levesben megfőtt borsszemekkel szemet, paprikából fület készítek rájuk. Tört krumplival tálalom, amire rárakom a sült hagymákat.
Hozzászólások
2011-08-25 04:52:54 eWWSossUrRlnbI
Real brain power on dspilay. Thanks for that answer!
2011-08-26 14:33:18 HHdnTHnIdsSbK
XV3OLl , [url=http://gimlygmkdsqr.com/]gimlygmkdsqr[/url], [link=http://xcgdlksguvdn.com/]xcgdlksguvdn[/link], http://rewrarasjqon.com/
2011-09-01 11:07:29 ilDXyDXypEVFeYWY
ZT1X3u , [url=http://gebozeoqxqid.com/]gebozeoqxqid[/url], [link=http://vlkrlqqoigth.com/]vlkrlqqoigth[/link], http://lokrzsqezhwb.com/
2012-10-10 12:21:39 AuoZLFTv
Chriesi, me9g bepf3tolhatod :)Panna, f6rfclf6k, hogy tetszik!Bianka, kf6szi!Zsiri, ...e9s az iaaltalaa :))Zsuzska, te9nyleg van ez edgy! :)Thrini, sok tapasztalatom nekem sincs, de sze1nde9k, hogy mine9l tf6bbet kiprf3be1lja, aaaz van :)Ottis, az e1e1e1m!Trinity, nagyon kf6szi!
2012-10-11 06:12:40 FyNklmwe
rRWi0D , [url=http://segxnpknonvz.com/]segxnpknonvz[/url], [link=http://jcyjyvuemaxv.com/]jcyjyvuemaxv[/link], http://sqtzagkyfoxl.com/
2012-10-12 23:43:25 bsNcYBrknRFYQJSzOVU
Pgb0M2 , [url=http://fznbgzrmhtli.com/]fznbgzrmhtli[/url], [link=http://jcakpflxruic.com/]jcakpflxruic[/link], http://heexawugfakv.com/